България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Журналисти: Без Борисов в кампанията резултатът на ГЕРБ нямаше да е такъв

Юлий Москов и Валерия Велева очертаха какво показват изборните данни

27.05.2019 | 08:43 Редактор: Ивайло Николов
Журналисти: Без Борисов в кампанията резултатът на ГЕРБ нямаше да е такъв

Пет политически сили ще изпратят депутати в Европейския парламент, сочат данните на ЦИК към 6:00 часа при обработени 51% протоколи в РИК. ГЕРБ получава 30,76%, а БСП – 25,32%, а след тях се нареждат ДПС с 12,78%, ВМРО с 8,23 на сто, и "Демократична България" с 7,20%.

Валерия Велева каза в студиото на "България сутрин", че участието на Бойко Борисов в кампанията е довело до този резултат на ГЕРБ.

"Победата на ГЕРБ е победата на Борисов. Кампанията на ГЕРБ трябва да се разглежда, да се оценява в първите две седмици и във вторите две седмици. Във вторите на терена остана Борисов сам и всичко останало беше прикрито. Той спечели тези избори по начина, по който винаги го е правил", подчерта Велева.

Колегата ѝ Юлий Москов пък допълни, че ГЕРБ са спечелили изборите с политиките им до този момент. Той и Валерия Велева казаха, че премиерът е предприел рисков ход с многото си излизания пред хората в последните седмици 

"Борисов първо отиде при хората да ги погледне в очите, което в толкова кризисен момент за ГЕРБ изискваше мъжество. Както го прегръщаха и целуваха, така можеше да го освиркат и не се знаеше какво ще се случи", каза още Юлий Москов.

Двамата коментираха и ниската избирателна активност у нас. Според Валерия Велева тя трябва да е камбана за политическия елит, а според Москов не е нещо по-различно от други страни, с изключение на Франция и Германия, където има много по-сериозни сътресения.

"Тези 30% гласували не са верни. Това са 30% спрямо неверните ни избирателни списъци. Реалните избиратели са 5,4 милиона, при тях процентът на гласували е значително по-висок", отбеляза Юлий Москов пред Bulgaria ON AIR.

Гледайте видеото с цялата дискусия.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК