Здравословното хранене е въпрос на познания и навици. И тук идва ролята на родителите, които според специалистите трябва да възпитат такива в децата още от момента на тяхното първо захранване.
А как да ги приучим сами да отказват вредните храни - сподели в "България сутрин" специалистът по здравословно хранене Яна Данаилова.
"Прекалената рестрикция и тоталната забрана фокусират вниманието на децата върху "забранения плод". Единственият начин да успеем да ги приучим да се хранят здравословно, е това да бъде начин на живот и хранене у дома", подчерта експертът.
Тя поясни, че Световната здравна организация препоръчва да не се дават храни, съдържащи захар на деца под 2 години.
По думите ѝ статистиката сочи, че ние консумираме в пъти над препоръчителните норми захар.
"Това крие рискове от развитие на сърдечно-съдови заболявания, затлъстяване и диабет и в зряла възраст", отбеляза Данаилова.
Според нея родителите са тези, които трябва да създадат навиците на живот у децата, които ще ги превърнат в здрави, активни и успешни възрастни хора.
Специалистът по здравословно хранене препоръча да се четат внимателно етикетите и да се избягват храни с над 22 на 100 грама захар.
Тя посъветва естествената фруктоза да си набавяме от плодове и зеленчуци, като ги комбинираме с фибри и минерали.
Като най-вредни храни гостът на Bulgaria ON AIR посочи рафинираните.
Вижте целия разговор във видеото.
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК