България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Дуалната форма на обучение съкращава пътя между кадрите и бизнеса

В столичната ПГТЕ "Хендри Форд" ученици ремонтират коли в модерен автосервиз

15.05.2019 | 09:46 Редактор: Иван Берберов
Дуалната форма на обучение съкращава пътя между кадрите и бизнеса

Над 1600 ученици от 32 професионални гимназии в страната вече са преминали през проекта "Домино", изпълняван в рамките на българо-швейцарската програма за сътрудничество. Сред тях е и столичната гимназия по транспорт "Хенри Форд", където учениците се обучават в модерен автосервиз да ремонтират автомобили. 

"Повече от 3 години в гимназията се провежда обучение чрез работа – т.нар. дуална форма на обучение. Учениците ходят на работа и на училище през седмицата. Това дава възможност за професионална реализация. 23 от 26 завършващи тази година имат вече трудови договори с фирми. Учениците научават неща, които в училище няма как да се усвоят", обясни директорът на училището инж. Таньо Стойчев.  

"Това е пета година, в която провеждаме проекта. Преди няколко месеца успяхме да променим закона за професионалното образование. Целта ни е всяка фирма или училище, които искат дуална форма на обучение, да могат да я осъществят без да са част от някакъв проект. Идеята ни е дуалната форма на обучение да стане нормална за учебния процес в България", сподели пред Bulgaria ON AIR ръководителят на проекта Петя Евтимова.

Харесайте ни във Facebook ТУК