България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Произвеждат ли родните училища неграмотни хора?

Темата за "малките матури" коментират учителят по БЕЛ Цецка Петрова и Дарин Маджаров от "Уча.се"

13.05.2019 | 09:31 Редактор: Зорница Костадинова
Произвеждат ли родните училища неграмотни хора?

Какво е качеството на образованието ни и адекватни ли са тестовете за четвъртокласниците? Методите за обучение стават все по-иновативни и сложни дори за самите родители. Дали това е гаранция за младите да се гмурнат в дълбоките води след завършването си? Темата в студиото на "България сутрин" коментираха учителят по български език и литература Цецка Петрова и основателят на онлайн платформата с видео уроци за училище "Уча.се" Дарин Маджаров.

"Ние, които подготвяме децата за изпитите, разбираме, че предложеният вариант не е четене с разбиране, а четене с неразбиране. Думите, че училището работи с иновативни методи и така, че децата да мислят, са само едни претенции, а на практика виждаме едно жалко доктринерство, каквото българското образование е търпяло винаги и продуктът неграмотност не изненадва никого", посочи Петрова относно "малките матури" за четвъртокласниците.

Според нея да се констатира един факт, като този за неграмотността, е начало на промяна, но за да я постигнеш следват много други стъпки. Тя допълни, че задължителните промени, които трябва да се направят в българското образование, са дисциплиниране на процеса и коректни изпити, включващи само изучения материал.

"Ако в семейството няма ценностите да се развиваш и да учиш, в училище каквото и да кажат, каквито и изпити да дадат, ефектът ще е минимален. В училище материалът трябва да се преподава с ентусиазъм, да се показват практични неща", смята Маджаров. 

Той поясни пред Bulgaria ON AIR, че видеата в онлайн платформата "Уча.се" са направени разбираемо, интересно и непретенциозно, което помага на учениците да разберат по-лесно материала.

Цецка Петрова е на мнение, че изучаването на родния език е общонационална отговорност и призова форматът на изпитите да бъде променен.

Гледайте видеото с цялата дискусия!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК