България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Проблемите на педиатрията - поставяни всяка година, но решение няма

Председателят на педиатричната асоциация проф. Владимир Пилософ коментира протестите на медиците

13.05.2019 | 08:49 Редактор: Ивайло Николов
Проблемите на педиатрията - поставяни всяка година, но решение няма

Медиците от педиатричната клиника "Проф. д-р Иван Митев" в София няколко пъти излизаха на протест с настояване за по-добри условия на труд, специален статут на болницата, както и отпадането на лимита за хоспитализиране, по-високи заплати и наемането на повече персонал.

Председателят на Българската педиатрична асоциация проф. Владимир Пилософ подчерта, че управителният съвет и всички, които се занимават с детско здравеопазване, подкрепят колегите си от столичната клиника.

В студиото на "България сутрин" проф. Пилосов беше категоричен, че проблемите на педиатрията са поставяни всяка година при работата по бюджета на НЗОК, но решение няма.

Той посочи и друг проблем, а именно - липсата на структура в Министерството на здравеопазването, която да управлява дейностите, които са свързани с детско здраве.

"Очевидно това е необходимо. Те са разнообразни всички тези дейности. От целия бюджет на НЗОК 11-12% са разходите за пациенти до 18-годишна възраст. Разходът, насочен към детско здравеопазване, не е чак толкова грамаден и очевидно там могат да се търсят рационални методи за подобряване на финансирането", посочи проф. Владимир Пилософ пред Bulgaria ON AIR.

Той обясни, че такива методи са увеличението на цените на клиничните пътеки - да са разделени тези, които са за деца и възрастни. Според него друга стъпка е въвеждането на потребителска такса, каквато липсвала само за педиатрите.

"Колегите искат след 10 дни да имат отговор. Аз се съмнявам, че за 10 дни може да бъде решен някакъв проблем както трябва. За 10 дни може да се седне на масата, да се набележат нещата и да има ясна пътна карта как ще бъде изпълнявана. Тази пътна карта да бъде ясна, кое кога ще се направи, за да бъдат решени тези въпроси. Това може да се направи", категоричен беше проф. Владимир Пилософ.

Той настоя, че медиците няма да предадат своите пациенти, но с търпението им не бива да се злоупотребява, защото нещата може да излязат от контрол.

Гледайте видеото с целия разговор.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК