България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Родители от над 25 града на бунт срещу стратегията за детето до 2030 г.

Настояват за пренаписването на документа, но с тяхно участие

10.05.2019 | 08:20 Редактор: Тодор Петров
Родители от над 25 града на бунт срещу стратегията за детето до 2030 г.

Родители излизат на протест в над 25 града срещу проекта за Националната стратегия за детето до 2030 година. Утре те ще изразят недоволството по улиците на София, Пловдив, Варна, Гоце Делчев, Силистра и още много други.

След първия им протест през април премиерът Бойко Борисов "замрази" документа. Сега родителите настояват той да бъде отменен и пренаписан заради текстове, които според тях дават правомощия на държавата да отнема децата от семействата.

"Целта на протеста е отмяна на тази стратегия и пренаписване на нова такава с участие на родителите. Нека да бъде стратегия за семейството. Целите на тази стратегия покриват единствено и само детето, няма никъде семейство. Държавата е наша и не искаме да им я даваме", обясни един от протестиращите родители Олег Алексеев.

В студиото на "България сутрин" той подчерта, че настоящият документ не дава никакви насоки по отношение на насилието над децата. По думите му само поставя общи условия за това, че родителите могат да бъдат неспособни да дадат нужното на детето. 

"Какво означава до 12-годишна възраст детето не трябва да бъде оставяно без надзор? Логиката на този документ е безумна", настоя Олег Алексеев.

Психологът Маргарита Бакрачева добави, че за да бъде нещо работещо и успешно, то трябва да бъде съобразено с конкретната ситуация в страната. Много е важна позицията не само на родителите, но и на Светия синод, смята тя.

"Родителите се чувстват притиснати, тъй като покрай сухото гори и мокрото. Чувстват се обвинени до стената. Живеем в усещане, че никой не се грижи за нас. Имаме усещане за много задължения и няма кой да се погрижи за правата ни", отбеляза тя пред Bulgaria ON AIR.

Гледайте видеото с цялата дискусия.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК