България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

България щяла да спечели от избора на Пендаровски за президент на Македония

Новият държавен глава е проевропейски настроен, обясниха Любомир Кючуков и Николай Кръстев

07.05.2019 | 11:00 Редактор: Бойко Димитров
България щяла да спечели от избора на Пендаровски за президент на Македония

Северна Македония ще посрещне папата с нов президент, след като Стево Пендаровски бе избран на втори тур. Изборът му за нов държавен глава ще бъде много добър за взаимоотношенията на страната с България. Това заявиха в "България сутрин" бившият зам.-министър на външните работи Любомир Кючуков и журналистът от Bloomberg TV Bulgaria Николай Кръстев.

Според Кючуков с избора на Пендаровски Македония най-накрая ще може да получи дата от Европейския съюз за начало на преговори между двете страни.

"Гласовете на албанците дадоха победата на Стево Пендаровски. В Северна Македония приключи цикълът по прехода на властта. Това е краят на модела Груевски. Топката вече е в полето на Европейския съюз - дали ще дадат на Македония дата за начало на преговорите", каза бившия зам. министър.

Николай Кръстев пък допълни, че ако Пендаровски бе загубил изборите, то договорът между България и Македония щеше да бъде поставен под сериозен въпрос. Журналистът също така добави, че сега е моментът десните партии в страната да проведат проевропейска политика.

"В страната имаше доста турбулентни събития в последно време. Чистката в кабинета на Македония вече започна с оттеглянето на министъра на културата. Пред Зоран Заев и управляващата коалиция има доста проблеми. Въпросът е дали десните партии в Македония ще могат да правят нормална политика. Ако опозиционният кандидат бе спечелил, щеше да бъде поставен под въпрос договорът с България. Пендаровски каза, че България и Северна Македония трябва да работят в един общ ритъм и да развиваме отношенията си", разясни Кръстев пред Bulgaria ON AIR.

Вижте повече във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК