fallback

И католическата, и православната църква пострадаха заради социализма, изтъкна журналист

България е съхранила редица култури – ние сме образец за Европа, отбеляза д-р Момчил Методиев

06.05.2019 | 11:40 Автор: Иван Берберов

След срещите си с държавните власти, гражданското общество и дипломатите, папа Франциск се отправи на още едно важно посещение – в Синодалната палата. Там го очакваха Негово светейшество българският патриарх Неофит и митрополитите на Светия синов. Двамата духовници говориха открито и не пропуснаха възможността да споменат болезнените рани, нанесени на Църквата от разделението на християните. 

"Когато нашите държавници отправиха покана към папата, очакванията ми бяха, че той няма да дойде. Но папа Франциск обича на изненадва. Той прави нетрадиционни ходове. Вчера се изприказваха думи за разбирателството между католиците и православните християни. Не бива да забравяме, че католицизмът е бил незаконен по времето на социализма. Втрисащи сталински дела са водени срещу тези хора. Католическата църква се грижи за своите мъченици. Православната църква също доста пострада заради социализма", подчерта главният редактор на списание "Християнство и култура" д-р Момчил Методиев. 

Според госта на "България сутрин" темата с общото богослужение между папа Франциск и патриарх Неофит е чувствителна. 

"Ватиканските медии се опитват да бъдат позитивни. Папа Франциск има много топли отношения с Вселенския патриарх. Но се съмнявам папата да посети московската патриаршия. България е земя на кръстопът, където се срещат редица култури. Ние сме ги съхранили. Ние сме образец за Европа", посочи д-р Методиев пред Bulgaria ON AIR.  

Харесайте ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България сутрин
fallback