България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Работата по паметника на дядо Добри върви, готов е глиненият вариант

Борислав Радославов каза, че планът е монументът да продължи делото на светеца

29.04.2019 | 10:09 Редактор: Ивайло Николов
Работата по паметника на дядо Добри върви, готов е глиненият вариант

Повече от година от кончината на светеца от село Байлово - дядо Добри, работата по увековечаването му продължава.

Малко след смъртта му започна инициатива за изграждането на негов паметник, която върви и вече е готов глиненият вариант на монумента, който показва как точно ще изглежда завършеният монумент.

Журналистът Борислав Радославов каза в студиото на "България сутрин", че макетът е висок 170 сантиметра и предстои да бъде направен модел от гипс, а накрая вече деца ще го изработят от камък.

Той разкри още, че замисълът на паметника е да може да се дарява чрез него и така да се продължи делото на дядо Добри.

"Това е нашата идея, която сега обмисляме, обсъждаме и усъвършенстваме. Нашето желание е дядо Добри, дори след неговата кончина, неговата кауза да бъде продължена и той да продължава да събира средства. Това е нашата идея, обсъжда се в момента и ако е възможно този паметник да е близо до катедралата "Св. Александър Невски" и всички да го виждат там, където са го виждали и приживе", разказа Борислав Радославов в ефира на Bulgaria ON AIR.

И допълни, че ако това стане, ще се продължи делото на дядо Добри и неговата кауза. Радославов каза също, че се надява, когато е готов паметникът, да има ползотворно сътрудничество с институциите, за да бъде поставен на подходящо място.

Гледайте видеото. 

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК