България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Как майчино-феталната медицина гарантира живота на бебето

Д-р Петя Чавеева е един от най-добрите специалисти в областта

24.04.2019 | 10:03 Редактор: Ивайло Николов
Как майчино-феталната медицина гарантира живота на бебето

Д-р Петя Чавеева, акушер-гинеколог и специалист по фетална медицина, е млад и вече изключително успешен специалист. Посветила е кариерата си на най-малките - на тези, които се борят за първа глътка живот. Тя извърши първата операция на бебе, докато е още в утробата на майка си.

Оттогава д-р Петя Чавеева и нейните колеги спасяват по методите на феталната хирургия все повече български бебета, които днес вече растат щастливи. В световен мащаб технологиите за вътреутробни операции не спират да се развиват, а през следващия месец ще бъдат представени и у нас на голям конгрес.

Д-р Чавеева обясни, че идеята на майчино-феталната медицина е да се гарантира протичането на живота на бебето в утробата и след раждането.

"Идеята е да оценим висок риск за редица заболявания, които характеризират плода. Именно генетични, структурни, хромозомни заболявания и не само. Състояния, които могат да навредят на състоянието на плода и на живота на майката. Това са високо кръвно по време на бременност, прекламсия, гистационен диабет или преждевременно раждане", каза младият акушер-гинеколог в студиото на "България сутрин".

Д-р Петя Чавеева посочи още, че феталната хирургия влиза в употреба при определени състояния, а най-често това става при еднояйчни близнаци, при която тя е от полза да се запази поне един живот.

"Ако не им се предостави вътреутробна фетална хирургия, то рискът да загинат в утробата или да се родят преждевременно е повече от 90%", допълни д-р Чавеева. 

Пред Bulgaria ON AIR тя обясни, че целта на феталната медицина е да се гарантира и помага на майки и бебета, независимо от късната възраст на зачеване, която е тенденция в голяма част от развитите страни, включително и България.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК