България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Теодор Борисов представя "Как Цар Футбол превзе България"

Книгата показва историята на най-великата игра у нас

19.04.2019 | 10:05 Редактор: Ивайло Николов
Теодор Борисов представя

Футболът е спорт, чиито първообрази са различни игри, датиращи от хиляди години. Днес този спорт вече е не просто игра, а социален феномен, който е спирал битки, но също е започвал и войни.

Футболът идва в младата българска държава в началото на 20 век с първата футболна топка. Бързо набира популярност и през 20-те години на миналия век вече имаме шампионат у нас.

За цялата история на тази велика игра разказва книгата "Как Цар Футбол превзе България". Автор е спортният журналист и доктор по история Теодор Борисов.

Той разказа в студиото на "България сутрин", че в книгата е вплел статистика, резултати и история, които са разказани така, че да са интересни и за хората, които не се интересуват от футбол.

"Ако говорим за всекидневния изказ на хората, доста футболни термини се промъкват и политиците ползват езика на футбола понякога, за да илюстрират това, което имат предвид. Неслучайно Цар Футбол, или най-великата игра, е част от нашето ежедневие", каза авторът пред Bulgaria ON AIR.

Теодор Борисов допълни, че в книгата му, която ще бъде официално представена тази вечер в София, има информация от много източници. А много от нещата, които днес не се харесват в родния футбол, ще намерим на страниците на книгата, защото са съществували и преди десетилетия.

Борисов разкри още, че в "Как Цар Футбол превзе България" ще открием интересни факти за това кога и къде е била първата среща на осветление в България, която е била и първа за Балканите и кой е бил първият уговорен мач.

"От тези данни, които имам, един мач със значение за влизане в Първа софийска дивизия между отборите на "Бенковски Банишора" и "Борислав Красно село", в който публиката прекъсва мача, опитвайки се да линчува злочестите артисти", разкри Теодор Борисов.

Гледайте видеото с целия разговор.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК