България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Конституцията и човешкото управление не могат да бъдат съвършени, смята Филип Димитров

Конституционният съдия посочи в "България сутрин", че тя е един хубав еталон за времето си

16.04.2019 | 09:43 Редактор: Зорница Костадинова
Конституцията и човешкото управление не могат да бъдат съвършени, смята Филип Димитров

Днес се навършват 140 години от създаването на Търновската конституция и по този повод ще се състоят чествания във Велико Търново.

За чувството, с което посреща гостите на тържествата, пред камарета на Bulgaria ON AIR говори конституционният съдия Филип Димитров. Той е и опитен парламентарист и председател на първото демократично правителство в България.

"140 години са един много приличен период и България се вписва съвсем на място в мерките на конституционализма", посочи той. В допълнение каза, че Търновската конституция е един хубав еталон за времето си, който е поставил основите на една разумно организирана държава.

"Конституцията е създадена от едно представително тяло, тя е изградена на базата на дълги дебати, тя е базирана върху идеята за разделението на властите, тя въвежда принципите, че гражданите са равни, тя носи всички елементи, които модерният конституциализмът е развивал", посочи още Димитров.

Относно паралела между тогава и сега, той сподели, че много неща от историята се повтарят. По думите му, когато няма драми, границата между великото и смешното трябва да бъде внимателно преценявана, за да не се стигне до противоречие на разумното.

Според него конституцията не може да бъде съвършена, както и човешкото управление никога не е перфектно. Съдията е на мнение, че конституцията се е нуждаела от промени за по-прецизно тълкуване на правилата и те са били от части постигнати.

Председателят на 44 народно събрание Цвета Караянчева също сподели пред "България сутрин" за усещанията, които изпитва в тържествения ден.

Тя смята, че посланията, които ще излязат от тази залата на Учредителното събрание да бъдат за обединение в една обща кауза.

Караянчева допълни, че и тогава, както и сега е имало изключително  разгорещени дебати и обиди.

Паралелите, които описа между двете конституции са свободата на словото, разделението на властите, политическия плурализм, правата на човека и др.

По думите ѝ всички парламентарни групи са заявили участие, което показва, че парламентаризма в България може да обединява.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК