България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Учредителите. Търново и българската държавност" показва лични вещи на първите държавници

Изложбата е подредена в Регионалния музей във Велико Търново

16.04.2019 | 09:24 Редактор: Ивайло Николов

140 години по-късно Регионалният исторически музей във Велико Търново показва вещи на първите законотворци. В нея са представени 14 личности от целия политически спектър.

Експозицията "Учредителите. Търново и българската държавност" включва вещи, снимки и документи, оригинала на Търновската конституция, звънеца от Учредителното събрание, архиерейската корона на екзарх Антим I.

Други интересни вещи от личния свят на учредителите са пътната чанта на д-р Константин Стоилов и две от лулите на Драган Цанков. Също вещи и документи на Петко Каравелов, Петко Славейков, Марин Дринов и на други бащи учредители.

Посетителите могат да видят рапорта на комисията върху основните начала на Търновската конституция с критични бележки на Славейков, писалищни принадлежности на Драган Цанков, пътна чанта с принадлежности на д-р Константин Стоилов, кесия за монети, изработена от Каравелов при ареста му в Черната джамия.

Изложени са и писмо на Сава Илиев до общинския съвет в Габрово с наставления за изборите за Учредителното събрание, сабята на Иван Кършовски, удостоверение от главнокомандващия на действащата армия, че Петко Славейков е “чиновник за специални поръчения” и още много снимки и документи на първите български депутати. 

Любопитен факт е, че двама от търновските предприемачи са поели издръжката на 300 депутати от Учредителното събрание, която според историците е възлизала на 25 франка или 100 днешни лева.

Гледайте видеото.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК