България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Анализатори: На протестите в Габрово има провокатори

Който е виновен за сбиването да си понесе наказанието, категорични са Пламен Чолаков и Христо Николов

12.04.2019 | 09:30 Редактор: Бойко Димитров
Анализатори: На протестите в Габрово има провокатори

На протестите в Габрово има доста провокатори, които искат да разпалят етнически конфликт. Около тази теза се обединиха политологът Петър Чолаков и Христо Николов от фондация "Саворе".

В "България сутрин" Чолаков разкри, че сбиването между ромите и магазинера, който разпали огромния конфликт, е битов инцидент. Въпреки това той веднага е бил раздухан и поради тази причина се е стигнало до тук.

"Видяхме, че в Габрово имаше провокатори. Там имаше хора с качулки, които се опитаха да разпалят един битов инцидент. Съдът и прокуратурата трябва да реши кой е крив и кой е прав при това сбиване в магазина. Който е извършил престъпление, да си понесе наказанието. Въпросът е кой има интерес от разпалването на етнически конфликт? Няма концепция за интеграцията на ромите. За да се интегрират те трябва да се наблегне на образованието. Но, това е двустранен процес - ромите също трябва да имат желание да го направят. Голяма част от протестиращите са излезли автентично. Има и такива, които са с качулки, маски, провокатори и хора, които въобще не са от Габрово. За съжаление тенденцията е за увеличаване на междуетническото напрежение", разказа политологът.

 

Христо Николов пък допълни , че през последните години много неправителствени организации са спекулирали с темата за интеграцията на ромите и само са отчитали дейност, срещу която са получавали доста сериозни средства. 

"Осъждам много остро агресията без значение от коя страна е. През последните три дни ми направи впечатление, че има лек политически оттенък в скандала в Габрово. Трябва да има нетърпимост към агресията, ако бяха обаче двама българи дали щеше да има същия отзвук. Много фондации са правили проекти за интеграция, но само на документи. Трябва да има контрол над финансите, които се дават по такива проекти. Който е злоупотребявал със средства да си понесе наказанието", каза Николов пред Bulgaria ON AIR.  

Вижте повече във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК