България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Банки с кръв, марли и спринцовки заляха детска площадка в столицата

През последната година са получени десетки сигнали за такъв тип замърсяване

11.04.2019 | 09:55 Редактор: Ралица Братанова
Банки с кръв, марли и спринцовки заляха детска площадка в столицата

500 банки с кръв, спринцовки, ръкавици и марли бяха открити в близост до столична детска площадка.

"Сигналът е подаден от Районната здравна инспекция и граждани, които са се разхождали. Това е поречието на Искър при "Златната рибка". Там бяха изхвърлени опасни болнични отпадъци около 200 килограма, които бяха събрани и извозени до "Александровска болница" ", коментира директорът на Аварийна помощ и превенция към СО Красимир Димитров в "България сутрин".

По думите му за 2018 година има подадени 18 сигнала за замърсяване от болнични отпадъци, а за тази година два.

"Има регламентирани места. Столичната община има организирана система за граждани. Всеки, който има в домакинството си опасни отпадъци, може да се обади на телефон на фирмата, с която СО има сключен договор да му ги вземе от адреса. Има и мобилни събирателни пунктове, които събират от гражданите такива отпадъци по график", обясни пред Bulgaria ON AIR Татяна Асенова от Столичния инспекторат.

По нейно мнение всички медицински центрове и болници трябва да имат сключени договори за извозването на такъв тип боклуци.

Тя посочи, че се предполага, че извършителят на замърсяването около детската площадка е специализиран център, но все още не е установен.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК