fallback

Български инструменти мерят радиацията върху космонавтите. Космическа сила ли сме?

Проф. д-р Цветан Дачев: С ниски заплати в БАН се постигат ниски резултати

09.04.2019 | 09:50 Автор: Иван Берберов

В космическата надпревара, белязала цяла една епоха, има и сериозна българска следа. Един полет с продължителност 47 часа и 1 минута нарежда страната ни до големите в космическата наука. За толкова време Георги Иванов и Николай Рукавишников успяват да направят 31 пълни обиколки около Земята, да направят поредица от снимки и да спомогнат за по-нататъшното развитие на космическите полети.

40 години след полета на първия български космонавт Георги Иванов, поредица от събития ще ни напомнят за приноса на страната ни в космическите изследвания.  

"Финансирането в БАН за научни изследвания не е същото като програмата на Александър Александров или Георги Иванов. Времената се промениха. Българско производство са уредите, които мерят колко радиация получават космонавтите, когато излизат от станцията. В открития космос те са само със защитата на скафандъра. Този инструмент е изцяло български. Имаме "know-how" как да правим прибори за космонавтите. От времето на Георги Иванов имаме 15 изпратени прибора в космоса", обясни проф. д-р Цветан Дачев от Института за космически изследвания към БАН в "България сутрин". 

Защо България не изпрати свой космонавт в космоса? Според проф. Дачев основният въпрос пред изпращането на български космонавт в космоса е "защо?". 

"За една такава програма е нужно сериозно финансиране и проучване. Академията от времето на "промените" не финансира толкова големи проекти. С ниски заплати се постигат ниски резултати. Финансирането на космическа програма е няколко милиона. Полетът в космоса не е удоволствие. Няма млади хора, които да заместят учените в БАН. Причината е лошото заплащане и несигурността в съществуването на програмите и институтите. Това, че България произвежда техника за космоса, не означава, че печелим нещо", подчерта гостът пред Bulgaria ON AIR. 

Вижте повече във видеото!

Харесайте ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България сутрин
fallback