България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Политолог и журналист: Корупцията във властта у нас трудно ще бъде преборена

Дебатът се оптростачи, никой не разследва висшите политици, категорични са Недялко Недялков и Цветанка Андреева

09.04.2019 | 09:15 Редактор: Бойко Димитров
Политолог и журналист: Корупцията във властта у нас трудно ще бъде преборена

След края на Консултативния съвет за национална сигурност основните политически сили отново са разделени относно какво трябва да се направи за справяне с корупцията във властта. Тези механизми създадоха нова разделителна линия между премиер и президент. На КСНС Румен Радев предложи обща позиция, но тя се видя на участниците твърде остра. Бойко Борисов пък обяви, че президентът е направил предизборен подарък на Корнелия Нинова със свикването на Съвета.

Корупцията във властта в България много трудно може да бъде преборена. Около това мнение се обединиха журналистът Недялко Недялков и политологът Цветанка Андреевав "България сутрин". Според собственика на агенция "ПИК" президентът Радев също се е облагодетелствал с евтини апартаменти.

"Президентът помоли да се сложи точка на безочието на някои политици. Но това важи и за него. Той също е овъртолен в имотни схеми. Ние му извадихме два евтини апартамента, които е купил много под пазарната цена. Има и ведомствено жилище в Пловдив. Корупцията е облечена в понятна форма, сведена е до обикновения човек, до еснафството. Забравяме за големите теми. Никой не говори за ТЕЦ-а на Ахмед Доган. Офшорката на Елена Йончева не е проблем, ТЕХНОИМПЕКС на Корнелия Нинова не е проблем, а проблем е терасата на Пламен Георгиев", заяви Недялков.

Андреева допълни, че цялото свикване на КСНС е било една голяма сценка от предизборната кампания за евровота в края на май, а не реална битка с корупцията. Политологът също така призова държавата да застане зад прокурорите в борбата с корупцията.

"Очевидно е, че Бойко Борисов и Румен Радев не гледат в една посока. Нека не забравяме, че ние сме в предизборна кампания, не толкова в реална битка с корупцията. Цялата сцена и всички актьори участват в кампания за евроизборите. За пореден път се говорят старите работи.  Дебатът за корупцията се опростачи. Основните обвинения срещу КОНПИ бяха, че органът се използва за репресии и политически натиск. Румен Радев трябва да бъде проверен за лобизма по сделката за самолетите "Грипен". Тук никой не проверява големите политици. Ще се преборим с корупцията, когато държавата застане зад прокурорите", каза Андреева пред Bulgaria ON AIR.

Вижте повече във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК