България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Северноирландски евродепутат: Страната ни ще загуби от Brexit, искаме втори референдум

Европа трябва да подпомогне обединението на Северна Ирландия и Република Ирландия, категорична е Мартина Андерсън

08.04.2019 | 09:41 Редактор: Бойко Димитров
Северноирландски евродепутат: Страната ни ще загуби от Brexit, искаме втори референдум

Датата на Brexit все още тъне в мистерия. Никой не знае дали Великобритания ще напусне Евросъюза на 12 април, 22 май или 30 юни.  През последните 2 години и половина в преговорите регулярно се говореше за ирландската граница. Защо тя е толкова важна за хората - разказва северноирландският евродепутат Мартина Андерсън. Тя е осъден терорист от Ирландската републиканска армия, помилвана по силата на Белфасткото мирно споразумение, с което през 1998 година се слага край на близо 30-годишния конфликт на острова. 

В интервю пред специалния пратеник на Bulgaria ON AIR в Страсбург Цветана Балабанова Андерсън е категорична, че северноирландският народ ще загуби много от Brexit. Евродепутатът дори призова за втори референдум.  

"Искаме Европа да спази обещанията си - да няма втвърдяване на границите. Ние няма да се съгласим с подобно нещо. Най-вероятно ще отговорим с гражданско неподчинение. Ирландците ще разрушат всяка граница тухла по тухла. Със или без сделка ирландският народ ще загуби от Brexit. Европа трябва да подпомогне нашето обединение. Ако Brexit бъде отложен още, може да се стигне до втори референдум. Дори и всеки човек в Северна Ирландия обаче да гласува за оставане в Европа, за Лондон няма да има никаква разлика. Brexit е резултат от английския манталитет и изцяло свързан с Англия и с мнозинството от английския народ. 56% от населението на Северна Ирландия пгласува за оставане в Съюза. Настояваме за разбиране от европейска страна и гарантиране на Белфасткото мирно споразумение, постигнато след дълга борба от хора, преминали през ужасен конфликт", заяви Андерсън пред "Бългрия сутрин".

Тя допълни, че би било добре да се проведе референдум в Северна Ирландия, за да кажат местните хора дали искат да останат в Европейския съюз или не. Андерсън също така призова всички европейски народи да не накърняват мирния процес в родината ѝ.

"Нека ни попитат в кой съюз искаме да останем. Нека в Северна Ирландия бъде организиран референдум. Призоваваме всички народи да не накърняват нашия мирен процес. Той е много труден за нас. Има разговори, особено от Северна Ирландия, за обединение с Република Ирландия. Това може да стане чрез активиране на клауза в Белфасткото споразумение. Европейският съвет трябва да заяви как би помогнал на ирландския народ при подобно нещо. По време на нашия мирен процес имаше групи в Ирландия, които не го подкрепяха. Сега обаче повечето хора искат мир и не желаят да се връщат в миналото. Ако има втори референдум, ще настояваме той да има легално-задължителен характер за Северна Ирландия. Ще искаме Лондон да уважи нашето решение. Искаме ново управление и право на самоопределение", разказа евродепутатът пред Bulgaria ON AIR.

Вижте повече във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК