България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Деца, преборили онкохематологични заболявания, се впускат в състезание

За пръв път "Игри за победители" ще се проведе и на национално ниво в България

04.04.2019 | 10:05 Редактор: Ралица Братанова
Деца, преборили онкохематологични заболявания, се впускат в състезание

Ако оприличим живота на игра или битка, то хората се разделят на две категории - победители и загубили. Истинската сила обаче идва от вътрешната способност и мотивация на човека да продължи след препятствията и да надскача себе си.

Точно това правят децата, преборили онкохематологични заболявания в "Игри на победители".

"Историята на нашите деца започна през 2013 година, когато за пръв път получихме покана от руския благотворителен фонд, който е организатор на световните игри, за участие на деца с приключило лечение на рак в това спортно събитие. Тогава пътувахме с шест деца, които се представиха страхотно. И тази година ни предстои да пътуваме за Москва", сподели Маргарита Борисова от Сдружение "Деца с онкохематологични заболявания" в "България сутрин".

Тя посочи, че тъй като децата са се представяли много добре, са получили покана да организират състезанието и на национално ниво.

Между 12 и 14 април ще се проведе първият национален етап на световните "Игри за победители". Спортните направления са шест и са подбрани така, че в тях да могат да участват и деца, които имат двигателни проблеми.

Първият ден ще има уроци по плуване и откриване с вечер на запознанствата. Децата, които ще участват, са събрани от цяла България - лекували се в трите болници за такива заболявания в София, Пловдив и Варна. 

"Да пребориш нещо такова, след това да излезеш да се състезаваш и да победиш, защото нашите деца побеждават. Миналата година се прибраха с 27 медала, а отидоха 26 деца. Малките са супер надъхани. Спортът им помага да си намерят приятели, да видят, че могат много", посочи пред Bulgaria ON AIR ултрамаратонецът Краси Георгиев.

По думите му неговото бягане и инициативи, в които участва, са като "лятна ваканция" в сравнение с това, с което се справят тези деца.

"Те са минали през нещо такова, те имат дух, имат борбеност и знаят, че има само един начин и той е напред", завърши Георгиев.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК.