България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Тежко поражение за Ердоган на изборите. Клати ли се тронът му?

Според мнозина резултатите ще бъдат знак за бъдещето на управлението на турския държавен глава

02.04.2019 | 09:21 Редактор: Василена Василева
Тежко поражение за Ердоган на изборите. Клати ли се тронът му?

Съдбоносни избори в Турция. Президентът Ердоган загуби в мегаполиса Истанбул, откъдето започва историческата му кариера като кмет.

Неговата партия печели повече кметски места в страната, но пък губи и в други големи градове като столицата Анкара. Всичко това, след като за предизборната кампания бяха впрегнати всички сили. Дори беше използвано и името на България.

Според мнозина резултатите от този избор ще бъдат знак за бъдещето на управлението на Ердоган, което все по-често бива определяно като режим, а самият той като султан на модерна Турция.

"Трябва да се обърне внимание на предизборната кампания, която самият Ердоган водеше. Тук става въпрос за местни избори, а единственият глас, който се чуваше през цялото време, беше на президента - пълен абсурд. Турският държавен глава противопоставяше обществото, като нееднократно обяви за "терористи" всички поддръжници на опозиционните партии", коментира в студиото на "България сутрин" журналистът Тайфур Хюсеинов.

Междувременно изказването на турския външен министър за намеса на Анкара в промените в Закона за вероизповеданията у нас предизвика остри реакции. Премиерът Борисов от своя страна го отдаде на предстоящите избори в югоизточната ни съседка. Но припомни, че страната ни също се намира пред такива.

"Никоя чужда страна няма право да се меси по такъв начин в работите на която и да било държава. Друг е въпросът дали това наистина се е случило. Факт е обаче, че Турция не се извини", отбеляза лидерът на Народна партия "Свобода и достойнство" Орхан Исмаилов пред Bulgaria ON AIR.

Вижте видеото с целия разговор!

Харесайте ни във Facebook ТУК.