България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

ВМРО на протест: Настояваме за незабавно извинение от Турция!

Държавата трябва да има много сериозна реакция, заяви Александър Сиди

01.04.2019 | 09:06 Редактор: Тодор Петров
ВМРО на протест: Настояваме за незабавно извинение от Турция!

ВМРО излезе на протест пред посолството на Турция в София и настоя за незабавно извинение от страна на Република Турция. Дипломатическият скандал между София и Анкара продължава. Преди дни турският външен министър Мевлют Чавушоглу обяви, че върху България е оказван натиск от Турция при приемането на Закона за вероизповеданията на второ четене. 

Турция отказа да се извини за твърдението, че се е месила във вътрешните ни работи. Петчасовата среднощна среща на премиера Бойко Борисов с турския вицепрезидент Фуат Октай завърши без резултат, а в петък външното ни министерство връчи демарш на посланика на Турция у нас. 

"В последните два дни сме свидетели на сериозен дипломатически скандал. Нито едно такова действие не може да остане безнаказано. Държавата трябва да има много сериозна реакция срещу това изказване", заяви пред Bulgaria ON AIR депутатът от ВМРО и "Обединени патриоти" Александър Сиди.

Любомир Милошев от младежкото ВМРО подчерта, че думите на Чавушоглу са търсена провокация. 

"Това е може би позиция на турското правителство, което би било изключително опасно. Трябва да се направи разследване има ли политици, подложени на такъв натиск. Не желаем Турция да се меси в нашите вътрешни работи. Авторитарен диктатор няма място в Европейския съюз", заяви той.

От ВМРО продължават да настояват външният министър Екатерина Захариева да даде обяснение пред депутатите в НС.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК