България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"България дарява" насърчава дарителството към граждански организации

Първото издание на инициативата ще се проведе от 22 до 31 март

22.03.2019 | 10:10 Редактор: Ралица Братанова

"България дарява“ е национална кампания за популяризиране и насърчаване на дарителството към граждански организации. Първото издание на инициативата ще се проведе от 22 до 31 март. 

Организациите, които имат свои кампании в "България дарява", са повече от 120 и от над 70 населени места в цялата страна. 

"В България има много граждански организации, които правят страхотни неща, но рядко намират място в ефира, защото те са на местно ниво и там няма медии, които да ги отразят. Именно заради това 12 организации решихме да създадем тази платформа и да направим нещо като витрина на добрите граждански организации и да вдъхновим хора да дарят", посочи Красимира Величкова от Българския дарителски форум в "България сутрин".

По думите на Миряна Сирийска от "Светът на Мария", крайната цел е хората да бъдат провокирани да дарят пари и да станат част от промяна, която е по-различна от милосърдната, която правим с някакви жестове редовно.

Според Красимира Величкова хората в България даряват все повече, но рядко даряват за промяна, която е системна. 

"Затова ние решихме да поставим във фокуса каузите на граждански организации, които не просто помагат на хората един по един, а се опитват да променят системата", коментира Великова пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ като причини за това да не даряват, хората изтъкват финансовото си състояние, но на второ място го правят и заради съмнението за злоупотреби и невъзможността да се ориентират кои каузи си струва да бъдат подкрепени. 

"Това е целта на "България дарява" - да разкаже добрите каузи, гарантирайки за тях", заяви тя на финал.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК