България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Анализатори: ГЕРБ с 8 места в европарламента, 6 за БСП и 3 за ДПС

Коалицията със СДС е много хитър ход на Борисов, смятат Михаил Константинов и Първан Симеонов

21.03.2019 | 09:35 Редактор: Бойко Димитров
Анализатори: ГЕРБ с 8 места в европарламента, 6 за БСП и 3 за ДПС

Два месеца преди евровота ГЕРБ влезе в нова коалиция. Този път със СДС. Никой обаче не знае колко точно ще продължи прегръдката между двете партии.

Според политолога Първан Симеонов и анализатора проф. Михаил Константинов коалицията между ГЕРБ и СДС е много хитър ход от страна на премиера Бойко Борисов. Причината е, че до края на годината предстоят местни избори и избор на нов главен прокурор. Затова и коалицията със сините щяла да позволи на ГЕРБ да има преднина пред конкурентите си в тези два вота. Симеонов и Константинов също така са категорични, че на предстоящите евроизбори ГЕРБ най-вероятно ще вземе 8 мандата, БСП ще е с 6, а ДПС с 3.

"Вдясно винаги е имало по-тъмно синя и по-светло синя част. В "Демократична България" все още няма конкретно мнение дали коалицията със СДС ще допринесе или ще отнеме от гласовете на ГЕРБ. СДС можеше да допринесе повече, ако бе в коалиция с "Обединени патриоти", тъй като ГЕРБ сами могат да спечелят тези избори. Възможно е след тези избори СДС да се претопи в ГЕРБ, които с тази коалиция взимат гласовете на малките десни партии. Интересно е Ангел Джамбазки колко гласове ще спечели. Той е най-разпознаваемият и одобряван евродепутат. Патриотите също могат да се обединят, но там думата имат Волен Сидеров и Валери Симеонов, тъй като Каракачанов каза, че ВМРО може да се яви и самостоятелно. ДПС най-вероятно ще вземе три мандата, а БСП шест", каза политологът Симеонов в "България сутрин".

Професор Михаил Константинов също изрази мнение, че ходът на ГЕРБ да влезе в коалиция със СДС е много добър. Анализаторът отбеляза, че е възможно преди евроизборите БСП да потърси коалиция с АБВ.

"Има разум в коалицията между ГЕРБ и СДС. Според последното изследване мандатите са 8-7-2. Много е възможно обаче да станат 8 мандата за ГЕРБ, 6 да са за БСП и 3 за ДПС. Тогава няколко десетки хиляди гласа могат да бъдат решаващи. ГЕРБ и СДС печелят от тази коалиция. Можем да видим обединения и между БСП и АБВ. Скоро предстои избор на главен прокурор. Управляващите искат да имат свой човек на този пост и затова коалицията между ГЕРБ и СДС е много важна. Освен това идват и местни избори. Затова и двете партии решиха да се обединят", коментира Константинов пред "Bulgaria ON AIR".

Вижте повече във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК