България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Животът в София поскъпва - нормално, заплатите тук са високи, казват специалисти

Емил Хърсев и Гарабед Минасян обаче разграничиха столицата от останалите градове в страната

20.03.2019 | 08:39 Редактор: Ивайло Николов
Животът в София поскъпва - нормално, заплатите тук са високи, казват специалисти

Изненада в класацията на най-скъпите градове в света. София бележи сериозен скок в цените за миналата година и се изкачва с 29 места до 90-а позиция. Париж е на върха в класацията на най-скъпите градове в света заедно с Хонг Конг и Сингапур. Проучването сравнява цената на общите артикули в 133 града. Българската столица бележи сериозен скок в цените през последната година. Така попада в топ 12 на най-бързо поскъпващите градове в света, следван от Казабланка, Мускат и Абу Даби. 

Финансистът Емил Хърсев и икономистът Гарабед Минасян коментираха тази класация в студиото на "България сутрин". Хърсев категорично не се съгласи, че цените са повишени, а заплатите били същите. 

По думите му доходите в София са нараснали и икономическата наука казва, че следва повишение на цените.

"Също сериозен фактор, който никой от статистиците не отчита , това е увеличаващият се дял на туристите спрямо основното население", подчерта финансистът.

Хърсев допълни още, че средната заплата у нас се вдига, а скокът на София в класацията за скъпи градове бил заради гаф в методиката.

Заедно с икономиста Гарабед Минасян обаче се съгласиха, че София не е България и животът в други градове в нашата страна не е толкова скъп.

"Тук разходите са повече и доходите са повече - съвсем нормално е. Животът в столицата не е толкова показателен за живота в страната изобщо. Той изглежда значително по-различен от столицата", каза Минасян пред Bulgaria ON AIR.

Гледайте видеото с цялата дискусия.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК