България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Братът на починалия Адриан Петков с гневна песен срещу търговията в здравеопазването

Нямаме екип да правим трансплантации, държавата нехае, заяви Пенка Георгиева от "Заедно с теб"

18.03.2019 | 09:32 Редактор: Ралица Братанова
Братът на починалия Адриан Петков с гневна песен срещу търговията в здравеопазването

"За пари" - гневен рап срещу търговията и политиката в здравеопазването. Зад песента стои братът на 29-годишния Адриан Петков, който почина миналата година и стана символ на невъзможността на държавата да помогне на страдащите от белодробни заболявания.

В първите дни на годината такава помощ не успя да дочака 17-годишният Красимир от Шкорпиловци. Песента е посветена на всички "корумпирани" доктори и политици.

"Те ми взеха най-важния човек в живота, който ме изгради за 21 години. Беше до мен, даде ми пример какъв трябва да съм и в 3 минути песен ми беше много трудно да събера всички истини", сподели Алберт в "България сутрин".

Той обясни, че не слага всички лекари и политици под общ знаменател. Според него има доктори в България, които искат да си вършат работата, но и други, които са над тях и им пречат, защото има високо ниво на кариеризъм.

По думите на Пенка Георгиева от пациентски организации "Заедно с теб", проблемът идва от ръководството на Българския лекарски съюз. 

През януари беше подписано споразумение за подготовка на български лекари, които да правят  белодробни трансплантации у нас.

"Нямаме капацитет, нямаме готови кадри и нямаме екип да правим трансплантации. Държавата нехае", коментира Георгиева пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ е шокиращо, че в проекта за трансплантациите родителите сами трябва да търсят оферта за операциите.

"Рап музиката е начин да изградиш гражданската си позиция и да кажеш нещата, които са ти на сърце. Затова е създадена", коментира Алберт Петков.

Той сподели, че смята и занапред да използва рап музиката като начин да провокира дискусии за социално значими въпроси.


Харесайте страницата ни във Facebook ТУК.