България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Пълни зали и истински филмов маратон на "София филм фест"

Церемонията по връчването на наградите ще се проведе на 16 март

15.03.2019 | 10:20 Редактор: Ралица Братанова
Пълни зали и истински филмов маратон на

Пълни зали и истински филмов маратон обещават организаторите на 23-тото издание на най-мащабното международно кино събитие в България - "София филм фест". Церемонията по връчването на наградите ще се проведе на 16 март.

"Има филми от Китай, Франция, Япония, Турция, Гърция, Румъния. Киното е много разнообразно, както и самите филми и подходите към тях. Така че нашата работа като жури е много приятна", сподели в "България сутрин" режисьорът Илиян Метев.

Полският режисьор Ева Подгурска, която също е член на журито, коментира пред Bulgaria ON AIR, че досега е изгледала три български филма, които са прекрасни. По думите ѝ те са подобни на полските продукции, тъй като всички сме славяни и имаме обща чувствителност. 

На феста ще бъде представен и нейна продукция "Диагноза".

"Това е документален филм, много интересен. Става дума за подсъзнателното на града - това е първата градска психоанализа. Градът във филма няма име, но за полската аудитория е доста очевидно кой е. Исках да направя филм, който е универсален", сподели Ева Подгурска.

Илиян Метев обясни, че всеки от журито има различни лични критерии за най-добър филм, но най-важното, на което ще обръщат внимание, е как продукцията ги докосва на емоционално и интелектуално ниво и на второ място как е направен самият филм.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК