България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Критични или необразовани - защо 8% от българите казват, че Земята е плоска?

11% не знаят как да отговорят, а 81% нямат колебания по въпроса

14.03.2019 | 10:05 Редактор: Ралица Братанова
Критични или необразовани -  защо 8% от българите казват, че Земята е плоска?

Планетата Земя е плоска. С това твърдение са се съгласили 8% от анкетираните българи в изследване на "Галъп интернешънъл".

81% от запитаните в провокативното изследване нямат колебания по въпроса плоска или кълбовидна е планетата Земя. Останалите 11% се затрудняват да отговорят.

"Подобно социологическо изследване не ни дава достатъчно основание да правим обобщение нито за национални черти от характера, нито за кондицията на менталността и когнитивните способности на народа ни", коментира в "България сутрин" PR експертът Соня Момчилова.

Според нея средствата за масова комуникация, националната наука и това да се доверяваме изцяло на причинно-следствените резултати, начин на мислене и доказване на фактите, ни правят скептици.

"Има неща, които притесняват. Тези 20%, които не знаят какво представлява Земята, са резултат на един процес, който дълги години се развива в света - сваляне на нивото на образованието и огромната лавина от непроверена информация в интернет", коментира астрофизикът проф. Лъчезар Филипов пред Bulgaria ON AIR.

По думите му има неща, които се сменят и такива, които трябва да се проверяват. Но има и теории на Питагор, Аристотел, Птолемей - неща, които са проверени.

"Ако предположим, че има плоска Земя, ще тръгнем да търсим края на тази "тава" и ще паднем от него. Магелан обиколи Земята, не падна", пошегува се Филипов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК