България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Майките на деца с увреждания продължават битката за нова точкова система

Коментар на Ралица Тодорова и Валентина Ташкова от "Системата ни убива всички"

12.03.2019 | 09:01 Редактор: Тодор Петров
Майките на деца с увреждания продължават битката за нова точкова система

Новата точкова система може да остави децата с увреждания без лични асистенти. Вече ви запознахме и със случая на Бояна, която при сега обсъжданата система няма да събере достатъчно точки, само защото, например, може да пляска с ръце.

Има ли риск майките на деца с увреждания да се върнат отново в палатките?

"Промените, които обсъждаме са много разумни. Не можем да прогнозираме дали тези недостатъци ще бъдат редуцирани", посочи в "България сутрин" Ралица Тодорова от "Системата ни убива всички".

Тя увери, че майките имат диалог с министерството и се надява случаите като този с Бояна да се редуцират.

"Имаме план да вкараме социални услуги, които да повишат автономността на лицето. Планираме вкарването на периферни устройства в дома на хората с увреждания - детектори за дим и газ. На мястото на ТЕЛК искаме да вкараме ICF - международна класификация за увреждането и здравето", обясни Тодорова.

Валентина Ташкова от "Системата ни убива всички" посочи, че индивидуалната оценка ще извежда една единствена услуга - личната помощ, което по думите ѝ не е ОК. 

"Личната помощ се явява панацеята, която ще преодолее недостъпната среда. Проблемът е липсата на услуги, които ние заместваме с личната помощ", разясни Ташкова пред Bulgaria ON AIR. 

Майките настояха, че нямат намерение да се откажат и са готови на нови протести, ако предложенията им за реформа в ТЕЛК системата не се осъществят. Те обаче не поставиха срок на властимащите.

Гледайте видеото с цялата дискусия.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК