fallback

"Jeremy?" запознаха учениците от НМУ "Любомир Пипков" с авторското право

Проблемът с интернет пиратството в България е неглижиран, подчерта Ерсин Мустафов

11.03.2019 | 10:30 Автор: Иван Берберов

България често заема челни позиции в класации за интернет пиратство. Може ли с популярни лица и образователни програми да се възпита отговорност у младите към чуждия интелектуален труд? Музикантите от "Jeremy?" се срещнаха с бъдещите творци от столичното музикално училище "Любомир Пипков". 

"Учениците по музика са много готини. Инициативата е много хубава. Тя е дългосрочна. Насочена е за млади хора, на които им предстои да се сблъскат с авторското право и защитата му. Как може един артист да се развива в България, щом цари поговорката "музикант къща не храни"? Това трябва да се промени. Промяната трябва да започне от семейството. Проблемът с пиратството в България е неглижиран. Сегашните пирати потребяват музика от платформите за стриймване“, обясни Ерсин Мустафов от "Jeremy?" в "България сутрин". 

По негови думи учениците разбрали за какво става въпрос и дори имали конкретни питания за нещата, които те искат да направят. 

"Никой прохождащ музикант не си дава сметка, че съществува такова нещо като авторско право. Трябва това да влезе в образователната система. Трябва да има предмет по интелектуална собственост. В САЩ авторското право е регламентирано преди два века. За децата е ясно, че са незапознати с авторското право. Но наши колеги също не знаят как да защитят интелектуалния си труд", отбеляза Ташо Колев от "Jeremy?" пред Bulgaria ON AIR.  

Харесайте ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България сутрин
fallback