България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Jeremy?" запознаха учениците от НМУ "Любомир Пипков" с авторското право

Проблемът с интернет пиратството в България е неглижиран, подчерта Ерсин Мустафов

11.03.2019 | 10:30 Редактор: Иван Берберов

България често заема челни позиции в класации за интернет пиратство. Може ли с популярни лица и образователни програми да се възпита отговорност у младите към чуждия интелектуален труд? Музикантите от "Jeremy?" се срещнаха с бъдещите творци от столичното музикално училище "Любомир Пипков". 

"Учениците по музика са много готини. Инициативата е много хубава. Тя е дългосрочна. Насочена е за млади хора, на които им предстои да се сблъскат с авторското право и защитата му. Как може един артист да се развива в България, щом цари поговорката "музикант къща не храни"? Това трябва да се промени. Промяната трябва да започне от семейството. Проблемът с пиратството в България е неглижиран. Сегашните пирати потребяват музика от платформите за стриймване“, обясни Ерсин Мустафов от "Jeremy?" в "България сутрин". 

По негови думи учениците разбрали за какво става въпрос и дори имали конкретни питания за нещата, които те искат да направят. 

"Никой прохождащ музикант не си дава сметка, че съществува такова нещо като авторско право. Трябва това да влезе в образователната система. Трябва да има предмет по интелектуална собственост. В САЩ авторското право е регламентирано преди два века. За децата е ясно, че са незапознати с авторското право. Но наши колеги също не знаят как да защитят интелектуалния си труд", отбеляза Ташо Колев от "Jeremy?" пред Bulgaria ON AIR.  

Харесайте ни във Facebook ТУК