България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Софийската филхармония ни среща с красивия и нежен звук на обоя

Максим Ешкенази с пролетен концерт в зала "България"

08.03.2019 | 09:49 Редактор: Василена Василева
Софийската филхармония ни среща с красивия и нежен звук на обоя

Изразните средства, с които боравят хората, са неизброими. Едни разказват истории само с гримаси, други с вълнуващи фрази и слово. А има и такива, които използват ефикасно музикалните инструменти, станали органична част от тялото и живота им. Как се творят музикални симфонии от Норвегия, Франция, Англия и Полша?

На 10 март в зала "България" Софийската филхармония ни среща с красивия и нежен звук на обоя, представен от първия обоист на Филхармонията Валентин Методиев и Клер Бразо - първи обой на Камерния оркестър на Лос Анджелис, утвърден солист и камерен музикант. Зад диригентския пулт пък ще застане любимецът на българската публика Максим Ешкенази.

"Поканихме Клер, защото нейният репертоар е изключително богат. Разпростира се от барока до съвременната музика. Тя има зад гърба си множество концерти както като изпълнител, така и като куратор", сподели пред Bulgaria ON AIR диригентът Максим Ешкенази.

Обоят на Клер Бразо може да се чуе и в няколко филмови и телевизионни саундтрака. Тя е завършила Консерваторията на Боб Коул към Калифорнийския държавне университет, специализирала в Музикалната академия в Колбърн, Бард Колидж и в Рим, член на младежкия оркестър към Лосанджелиската филхармония. Участвала е на фестивали в Норфок, Йейл, Аспен и Люцерн. А това пък е първото ѝ гостуване в България.

"Концертът се очертава да бъде изключително интересен, тъй като на сцената ще застанат един до друг първият обоист на българската Филхармония и първият на американската. Обикновено в музиката няма такива неща като съперничество и дуели, но пък никога нищо не се знае", допълни шеговито Ешкенази в "България сутрин".

Вижте повече във видеото!

Харесайте ни във Facebook ТУК.