България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Историческа среща: Тръмп и Ким Чен Ун в разговор на 4 очи

Предстои да бъде обсъдено ядреното разоръжаване на Пхенян

27.02.2019 | 08:55 Редактор: Иван Берберов
Историческа среща: Тръмп и Ким Чен Ун в разговор на 4 очи

Ким Чен Ун и Доналд Тръмп вече са във виетнамската столица Ханой за втората си среща на върха. Лидерите на САЩ и Северна Корея днес ще проведат 20-минутен разговор на четири очи. 

Срещата ще се състои около 14 часа българско време в най-стария хотел на Ханой - "Метропол". Предвидено е двамата да вечерят заедно, а утре отново да продължат разговорите, чиято цел е постигането на реален напредък по въпроса за ядреното разоръжаване на Пхенян.

"Тази среща е на фона на това, че и двамата лидери трябва да се върнат у дома с чудовищен успех. И двамата имат нужда от това. Тази среща е жокер в ръцете на Си Дзинпин по отношение на Ким Чен Ун. И Тръмп и Ун не искат да работят с експерти. Смятам, че ще има споразумение. САЩ ще поискат пътна карта на ядреното разоръжаване на Пхенян. Преди време Тръмп отложи икономическите санкции срещу Китай. Тази среща ще окаже влияние и върху това", отбеляза дипломатът доц. Боян Чуков в "България сутрин".  

Според журналиста Нина Спасова тази среща ще пожъне голям успех, ако Северна Корея публикува списък с ядрените си сили. 

"Притесненията са, че Тръмп може да импровизира на срещата. Въпреки това, винаги има подготвен документ предварително. Голямото желание на Тръмп е да се окичи с орден за световен мир. Очаква се да се сложи край на корейската война, за която все още няма подписан мирен договор. Северна Корея е най-военизираната държава в света. Почти половината от населението е военизирано", посочи тя пред Bulgaria ON AIR. 

Харесайте ни във Facebook ТУК