България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ще предизвикат ли евроизборите опашки пред урните?

1% разлика между ГЕРБ и БСП. Коментар на журналистите Иван Бакалов и Кристина Кръстева

25.02.2019 | 08:50 Редактор: Иван Берберов
Ще предизвикат ли евроизборите опашки пред урните?

Изборите за европарламент наближават, а разликата между двете основни политически сили ГЕРБ и БСП остава все така ниска – около 1%. Ново социологично проучване показва, че традиционните избиратели на двете опозиционни партии са в бойна готовност и определят настоящия вот като много важен.

Тази година за първи път ще има право на глас поколението на 21 век, което вече навърши 18 години. Изследването показва, че интересът на най-младите избиратели е много слаб. 

"На тези избори активността ще бъде много голяма. Битката е цивилизационна. Решава се накъде отиваме. Не е вярно, че българина не го интересуват евроизборите. Все повече Европа има отражение върху живота на младите и по-възрастните. ГЕРБ претърпя щета, но я минимизира. БСП търпят по-голям отлив. Нали поправките в Изборния кодекс бяха оттеглени? Защо БСП са вън от парламента? До 2 седмици те ще се върнат. Те се държат безотговорно. Ще изпуснат ветото на президента. Изпускат гласуването на важни закони", категорична бе журналистът Кристина Кръстева.  

Тя припомни в ефира на "България сутрин", че машинното гласуване остава единственото неизпълнено условие от ГЕРБ.

"Но в последните 5-6 години никоя държава не използва машинно гласуване. По-добре да го махнат от Изборния кодекс", отбеляза още Кръстева.  

"Хората се вълнуват повече от големите проблеми за България. Нито ГЕРБ, нито БСП могат да управляват сами. Активността на евроизборите не очаквам да бъде висока – под 50%. Българите се интересуват от това дали могат да работят в Европа, тъй като тук нямат прехрана. Няма какво да се хвалим със смешния ни брутен вътрешен продукт. С излизането си от парламента БСП могат да предизвикат предсрочни избори. В България цари тотална апатия и хората са доста обезверени", посочи журналистът Иван Бакалов. 

Той подчерта пред Bulgaria ON AIR, че е противник на електронното гласуване. Според него този тип гласуване не е тестван достатъчно.

"Много хора в България са убедени, че има манипулация на вота сега", изтъкна още Бакалов.  

Харесайте ни във Facebook ТУК