България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Фармацевти от цялата страна на протест, страдат пациентите

Какви са причините за недоволството? Коментар на Антон Вълев и Пенка Георгиева

20.02.2019 | 09:45 Редактор: Ралица Братанова
Фармацевти от цялата страна на протест, страдат пациентите

Над 700 аптеки в цялата страна днес ще останат затворени през целия ден. Фармацевтите настояват за нормалност в лекарствоснабдяването.

Причините за недоволството им са четири нови системи, които трябва да бъдат въведени. Това са регламентите за верификация на медикаментите, за следене на реекспортните лекарства, въвеждането на нов софтуер по системата към НАП, както и създаването на електронна рецепта.

По думите на Антон Вълев тези четири системи не са планирани по начин, по който да си комуникират помежду си.

"Искаме нормален разговор с правителството, искаме всички системи, срещу които сме в протест, да бъдат съгласувани, да бъдат финансирани и всяка една аптека независимо къде се намира и колко е голяма, да може да отговори на изискванията, за да защитим интереса на българския пациент", сподели председателят на Националната аптечна камара Антон Вълев в "България сутрин".

Пред Bulgaria ON AIR Пенка Георгиева от Пациентската организация "Заедно с  теб" коментира, че създалият се хаос се отразява единствено на пациентите, особено в малките градчета, където, ако аптеката е затворена, пациентът няма къде да отиде.

Фармацевтите очакват отговор от правителството след днешния си протест, ако това не се случи, те са готови да възобновят протестните си действия.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК.