България сутрин

Всеки делник от 6:30
още

Шефът на БЛС: Преекспонирането на темата за измами в ТЕЛК води до агресия към медици

Според д-р Иван Маджаров трябва да се показват повече добрите практики

20.02.2019 | 08:51 Редактор: Ралица Братанова
Шефът на БЛС: Преекспонирането на темата за измами в ТЕЛК води до агресия към медици

"Добрата дума лекува" - с този апел Лекарският съюз се обръща към всички нас, които си позволяваме грубо отношение към хората в бели престилки. От началото на годината случаите на вербална агресия към медици са 114, а на физическа 8.

От друга страна, лекари помагат за източване на социалната система чрез издаване на фалшиви решения за инвалидни пенсии. Във Варна бяха заловени петима души от ТЕЛК, а акциите срещу медиците продължават.

Председателят на Българския лекарски съюз у нас коментира, че в момента, в който се докаже вината на обвинените за измами, те ще загубят лекарските си права.

"Лекарите не са изолирана част от обществото. Такива неща си позволяват всички. Обяснението е трудно. Невинаги сумите са големи, но нарушават закона, изкушени да получат повече доходи", коментира в "България сутрин" председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.

По думите му преекспонирането на темата, преди лекарите да бъдат осъдени, създава у обществото негативно отношение към лекарското съсловие, което впоследствие се превръща в агресия от пациенти към медици.

Именно заради агресията Българският лекарски съюз започва кампанията "Добрата дума лекува".

"Ние искаме да се чува повече за добрите страни в системата, не само в здравеопазването, а и образованието и системата на сигурност, за да намалим усещането за напрежение", обясни д-р Маджаров пред Bulgaria ON AIR.

Той посочи още, че целите на Лекарския съюз през тази година са да се формират политики на здравеопазването, да се участва в изработването на правилата за медицинска практика, да се проведат разговори за обеми и цени, както и да се подготви добър рамков договор.

Гледайте видеото с целия разговор.
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК.