fallback

Българско училище в Брюксел се сдоби със скулптура на Кан Тервел

Учениците са имали избор между два модела

12.10.2018 | 10:50 Автор: Ралица Братанова

Децата в българското училище в Брюксел получиха скулптура на Кан Тервел по повод 1300 години от победата на владетеля над арабската армия. Тя е подарък от евродепутата Момчил Неков, дал обещание в предизборната си кампания за направа на такава скулптура.

"Историята е памет. Тя помага да разбираме какво се случва. Разбираме ли какво се случва, можем да начертаем перспектива за бъдещето", сподели евродепутатът в "България сутрин".

Момчил Неков сподели, че е избрал Кан Тервел, защото е признат от Източната и от Западната църква като владетел. По неговите думи той е първият международник.

Евродепутатът обясни, че децата са имали възможност да избират от два модела за скулптурата. Единият е да бъде в образа на монах - само глава на Кан Тервел. А другият - величественият вид с меча и коня. Те са избрали вторият.

"Тези деца са надраснали възрастта си. Държат се много разумно. В България също има такива деца. Ние така или иначе не можем да спрем миграцията, но като имаме такива хора извън страната, те ще бъдат най-добрите ни посланици. Не е нужно да си в България, за да представяш добре родината си", коментира пред Bulgaria ON AIR евродепутатът.

Момчил Неков сподели, че следващата му цел е да се създаде национален орган, който да следи за нелоялните търговски практики. 

Гледайте видеото.

fallback
Още от България сутрин
fallback