България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Алея на книгата" в София

В последните години се увеличават продажбите и четенето, каза пред Bulgaria ON AIR Веселин Тодоров от Асоциацията на "Българската книга"

07.09.2016 | 10:40

Столичният бул. Витоша от вчера се превърна в дом на книгата. Шатрите, разположени там, са част от тазгодишната "Алея на книгата". 

"Това е най-голямото книжно изложение на открито в България. Вече за 4- ти път в София и се надявам и занапред да останем тук. Над 40 изложители участват, както и всички най-големи български издателства. Книгите са разположение в 16 шатри. На специализирана сцена ще има 15 премиери на български писатели и поети", заяви пред камерата на Bulgaria ON AIR представителят на Асоциация "Българска книга" Веселин Тодоров.

Всеки ден от 18 ч. ще се провеждат тези събития, а събота и неделя ще има предиобедна програма за децата.

По думите на Тодоров ще има фокус върху децата и учениците, но сред жанровете ще бъдат и книгите, насочени към аудиторията между 12 и 24-годишна възраст. 

"Успяваме да привлечем много българи, забравили удоволствието от четенето. Продажбите и четенето се увеличават през последните години", посочи Тодоров.

Според него през последните години в България има постоянен растеж на книгите, които отиват в библиотеките и училищата, но най-вече на книгите, които хората просто си купуват за себе си за удоволствие.

"Книгата, според наши проучвания, е на четвърто място по време, което хората отделя", споделя представителят на асоциацията. 

Пред камерата застана и младият писател Иван Русланов, който каза, че човек пише, когато има и иска да каже нещо на света. 

"Алея на книгата" е инициатива, която среща авторите с тяхната публика", допълни младият писател.