Засилени извънредни проверки на заведенията и обекти за търговия с храни по морето започват инспекторите на Агенцията по безопасност на храните.
Силите им ще са насочени освен към заведенията, и към фирми за кетъринг и хотели, предлагащи услугата "All inclusive" във Варна, Бургас и Добрич.
Проверките ще продължат през цялото лято. Следи се за качеството на храната, следи се още дали персонала има здравни книжки. Освен това инспекторите следят и дали са вписани в дневника, който задължително трябва да водят.
Първото нещо по отношение на храната е тя да бъде доставена от регламентиран доставчик, да бъде в срок на годност, да бъде правилно съхранена и след като бъде сготвена в рамките на не повече от 3-4 часа тя да бъде предложена и консумирана.
Особено с рибата е, че трябва да е или замразена, или охладена, да няма миризма. От един от най-оборотните ресторанти в Бургас казаха, че до сега не са имали оплаквания от клиенти. Според инспекторите, заради честите проверки собствениците на ресторанти са започнали да спазват правилата по-строго.
Инспекторите към Българска агенция по безопасност на храните ще извършват проверки и по сигнали на туристи, които ще могат да се подават онлайн или на открития горещ телефон на Агенцията.
Едно от най-сериозните нарушения, които са констатирали инспекторите от Агенцията по храните е продажбата на риба на открити места.
Гледайте видеото.
Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК