fallback

Идването на папата е благодат за сестрите францисканки у нас

Сестра Елка Станева разказа историята на Свети Франциск от Асизи, на когото е кръстен днешният папа

02.05.2019 | 10:45 Автор: Зорница Костадинова

По време на своето посещение у нас папа Франциск ще посети манастира на сестрите франицсканки. Там той ще се оттегли за отдих и обяд. Орденът на сестрите фрнацисканки е много скъп за папата, тъй като той е създаден от светеца, чието име носи. 

Орденът на сестрите францисканки от Раковски следва примера на Свети Франциск от Асизи, който приема евангелието като начин на живот.

"Животът на Св. Франциск е един живот много актуален и днес. Той е живял в средните векове в Италия в древния град Асизи. Бил е много жив и деен младеж от богато семейство, на когото нищо материално не му е липсвало. Един ден той чува гласа на Исус Христос, който му казва да поправи дома му - църквата, и пръв започва да живее радикално евангелието", разказа пред Bulgaria ON AIR сестра Елка Станева от манастира на сестрите францисканки.

Св. Франциск е един от най-известните християнски светци и е наричан родоначалник на субективизма, идеологизма и пантеизма. Той е бил и предвестник на ренесанса.

"Едно от известните пътувания на светеца, което е свързано и с папа Франциск, който носи неговото име, е посещението при султана в Египет и успява да говори с него относно желанието си за световен мир", сподели още сестра Елка. 

Примерът на Св. Франциск привлича след себе си десетки и са създадени католически ордени, които продължават посоката, която той е поел. 

У нас орденът на сестрите францисканки започва да функционира през 1931 година. За тях идването на папата е благодат.

Вижте повече във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България сутрин
fallback