България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Датската легенда Биле Аугуст представя новия си филм у нас

Той е в страната ни по покана на "София Филм Фест" и дори смята да снима следващата си лента в България

13.03.2019 | 10:10 Редактор: Иван Берберов
Датската легенда Биле Аугуст представя новия си филм у нас

Носителят на "Оскар" и две награди "Златна палма" Биле Аугуст е у нас по покана на "София Филм Фест", за да представи най-новия си филм. А следващата си лента възнамерява да снима на наша земя.

Датската легенда ще представи най-новия си филм "Щастливеца Пер", адаптация по романа на Хенрик Понтопидан. 

"От много много години искам да направя този филм. Планирам го от 8 години. Имахме трудности около финансирането, защото става дума за наистина голяма продукция. Но усещам филмът много близък – базиран е на роман, който е публикуван последно през 1904 г. Класическо произведение. Писателят Хенрик Понтопидан печели нобелова награда за литература за това произведение. Историята е фантастична! Винаги съм си казвал, че когато имам достатъчно опит и когато се чувствам готов, ще го заснема. И сега съм много доволен", сподели Биле Аугуст.

Лентата разказва за амбициозен младеж от християнско семейство, живеещо в Западна Дания. Той заминава за Копенхаген, за да стане инженер - своеобразен бунт срещу баща си. 

Свързва се с кръг от богати интелектуалци. Пер, както сега сам се нарича, получава мащабен инженерен проект, който включва изграждането на серия канали в родното му място. Но точно когато Пер е напът да сбъдне мечтите си, гордостта му се изпречва на пътя. 

Режисьорът Биле Аугуст казва, че искал да се обърна към младото поколение с разсъждения за истинската същност на човешкия живот. И за пореден път използва литературата като база за своите екранни истории.

В своята филмография Биле Аугуст има над 30 заглавия като режисьор, на 13 от които е и сценарист, а в основата на повечето негови творби присъства стойностно литературно произведение.

За следващия си филм Аугуст е избрал България като основна локация. "Става дума за проект за Цар Борис III по време на Втората световна война. Историята е много завладяваща – как той е успял да манипулира Хитлер. Основната сюжетна линия е за евреин и жена на име Лиляна, която е била човекът, предупредил еврейската общност за предстоящото депортиране. В момента работим върху сценария", отбеляза режисьорът.

В България Биле Аугуст ще получи и наградата "ФИПРЕССИ Платиниум 90", с която са били удостоени значими творци в историята на киното.

Впечатляващите филмови шедьоври на Биле Аугуст, сред които "Клетниците" (1998), "Нощен влак за Лисабон" (2013) и носителят на "Оскар" за чуждоезичен филм "Пеле Завоевателят", притежават изключително богатство на образите и чувствата.

За седемдесетте си години Биле Аугуст е видял много промени в киноиндустрията. Но и много константи.

"Тъжно е, че всички големи студиа малко или много правят предимно блокбъстъри. Допреди 20 години имаха отдели, които правеха филми, които са интересни и за мен. Днес става дума само за пари. Платформи като "Netflix" обаче са интересни. Правят нещо различно. И има бъдеще в това", твърди той.

В София Биле Аугуст ще покаже селекция от свои филми. Сред тях са най-новата му творба – "Щастливеца Пер", класиката "Пеле Завоевателя", както и един от последните му филми "Безмълвно сърце", предаде Ива Григорова.

Харесайте ни във Facebook ТУК