fallback

У нас има епидемия от затлъстяване и диабет, заяви доц. Васил Велчев

Навиците на повечето българи са далеч от здравословни

24.09.2014 | 12:37 Автор: Ирина Георгиева

Около 2 млрд. лева годишно отиват за болнично лечение при сърдечно-съдови заболявания. Това коментира доц. Васил Велчев, който ще оглави Дружеството на кардиолозите в България от ноември 2014 г. в Сутрешния блок на България Он Ер.

По негови думи у нас има епидемия от затлъстяване и диабет, т. е. навиците на повечето българи са далеч от здравословни.

През последните години обаче има тенденция младите хора да започват да се грижат за здравето си, отбеляза доц. Велчев. 

"Няма адекватна статистика колко са сърдечно болните, която да се води на наша територия.

Това е сериозен проблем за нас, за Здравната каса и за всички институции, които правят някакви изводи от тези данни.

Главно, защото една част от статистиката се взима от клиничните пътеки. Това според нас е силно изкривена, защото това е механизъм за разплащане в болничното здравеопазване.

Разминаването е в това, че примерно при диагноза "сърдечна недостатъчност" не се поставя съвсем строго върху клинични критерии, а представлява някакъв тип лейбъл, с който Здравната каса плаща определени пари при престоя на някой човек в болница.

Можете да си представите, че тя не винаги е 100% коректно поставена. Така, че финално като имаме данни за сърдечна недостатъчност в България и ние не знаем дали това са реалните данни." - коментира експертът.

Начинът за по-добра статистика е скъп, отбеляза доц. Велчев. Според него, тя не трябва да не зависи от регистрирането на клиничните пътеки. 

Здравната система трябва да се реформира, а не да се смени изцяло, защото това ще доведе до хаос в близките 5-6 години, смята експертът. 

Доц. Велчев припомни, че 29 септември е Денят на сърцето и подчерта, че българите трябва повече да спортуват. Сред най-вредните навици, които създават най-много проблеми е пушенето, допълни той. 

Пълният коментар в следващия видео материал:

 

fallback
Още от България сутрин
fallback