fallback

Репресиите срещу неполитическия елит преди 9 септември събрани в книгата "Погубената България"

Много неща ни шокираха, докато четяхме документите, посочиха авторите

16.05.2019 | 10:25 Автор: Юлия Христова

На книжния пазар у нас вече може да бъде намерена книгата "Погубената България" -  продължение на изследването "Бивши хора" на авторите Вили Лилков и Христо Христов, посветено на съдбата на стопанския, политическия, военния и интелектуалния елит на България след 9 септември 1944 г.

"В тази нова книга изследваме регионалните архиви на ДС, става дума за 10 големи града, влязохме в регионалните архиви и репресиите срещу неполитическия елит, което остана незабелязан като съдба в последните години", каза Вили Лилков в студиото на "България сутрин".

"Докато работихме имахме образци на хора, запазили човешкия си образ в месомелачката на тоталитаризма. Например Иван Сираков е минал през 4 лагера, включително Белене, защото е бил син на фабрикант", разказа Христов пред Bulgaria ON AIR.

"Една част от регионалните архиви са почистени, други са запазени, съществуват различни документи – от записки, до групови дела. В някои случаи говорим за това, че репресията се е прехвърлила върху децата, наследниците на потърпевшите от режима, които са се разбягали и не са получили шанс за пълноценна изява", коментира Лилков.

И допълни: Това са хора, които са градили, дарявали са, били са пример за бедни и слаби. Много неща ме шокираха, докато четях документите.

В книгата са включили и неизвестни Сталински процеси, водени в България. От данните, до които авторите са успели да получат достъп, става ясно още защо страната ни скъсва дипломатическите си отношения със САЩ.

"До началото на 1989 години много от наследниците са живели в мълчание, но са запазили човешките си лица", обясни още Христо Христов.

Гледайте видеото!

Харесайте ни във страницата ни във Facebook ТУК

 

fallback
Още от България сутрин
fallback