fallback

Проверки на храните по празниците

Агенцията по безопасност на храните извънредно ще проверява за качеството, правилното етикетиране и спазването на сроковете за съхранение на храните

30.04.2014 | 10:39 Автор: Ирина Георгиева

Агенцията по безопасност на храните ще направи извънредни проверки в търговските обекти в дните от 1 до 6 май. Целта е потребителите да бъдат предпазени от вредни, неправилно етикетирани и опасни храни. Това заяви експертът от агенцията Райна Иванова в Сутрешния блок на България он ер. Тя препоръчва да не се купува агнешко от нерегламентирани търговци, от улици и сергии. Иванова препоръча потребителите внимателно да четат етикетите на хранителните стоки и да проверяват зеленчуците, които купуват.

Обект на извънредната проверка ще бъдат всички предприятия, обектите за търговия на едро и дребно, както и складовете за търговия на едро.

"Търсим неправилно етикетиране на храните, спазване на сроковете за съхранение на храните, проверяваме пресните плодове и зеленчуци, произходът им. Правилното окачествяване на зеленчуците. Извършваме понякога извънредни проверки и на тържищата, на пазарите, на които се продават", поясни експертът.

Райна Иванова апелира към всички потребители, които са се натъкнали на нередност, да се обадят на горещия телефон 0700 122 99.

Агенцията по безопасност на храните е направила извънредни проверки и по време на Великденските празници. По нейни думи няма нарастване на злоупотребите спрямо минали години. В резултат на проверакта от пазара е изтеглен козунак, който е нямал етикет на български. Експертите са се натъкнали и на нерегламентирана продажба на месо. Иванова поясни, че по време на предходната проверка не са открити  опасни за здравето продукти, а само с некоректни етикети.

Чуйте още от коментара от видеото.

 

fallback
Още от България сутрин
fallback