България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Кр. Стоянов: Институциите, свързани с Витоша да наблегнат над превенцията

Много хора се заблуждават, че Витоша не е опасна планина, смята Сн. Петрова

26.01.2016 | 14:58 Редактор: Ирина Георгиева
Кр. Стоянов: Институциите, свързани с Витоша да наблегнат над превенцията

Институциите, свързани с Витоша трябва да наблегнат над превенцията. Зад тази теза се обединиха директорът на парк Витоша Снежана Петрова и планинският спасител Красимир Стоянов в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR, по повод инцидентите от последните дни в планината.

"Случаят, при който двама загинаха заради лавина е поредният и за жалост няма да е последният. Винаги може да се разсъждава кой е виновен, но от моя гледна точка това е микс от причини. Една от основните причини е, че хората поради незнание или поради "вижте ме аз кой съм" предприемат необмислени действия. Това, че лавина е паднала близо до хижа "Алеко" не е пъврият случай и преди много години точно там отново имаше смъртен случай." - коментира Стоянов.

Превантивната дейност е в основата на всичко, смята планинският спасител.

"Нещата, които напоследък се случиха на Витоша са комплексни. Има една представа за Витоша като една безопасна планина, но не трябва да изпускаме факта, че това е четвъртата по височина планина в София, с 10 върха над 2000 метра, с едни бързо променящи се метеорологични условия. За 10 минути времето във Витоша се сменя. С характера си като планина-връх. Трите височинни фактори - без алпийския." - добави Петрова.

Чуйте целия разговор в следващото видео: