България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Задържаха двама багеристи и поръчител за разораните дюни на къмпинг "Смокиня"

Грози ги затвор до 3 години и глоба до 100 000 лева

14.01.2019 | 07:23 Редактор: Велислав Филипов
Задържаха двама багеристи и поръчител за разораните дюни на къмпинг

Установен и задържан е човекът, поръчал разораването на дюните до къмпинг "Смокиня". Задържани са и двамата багеристи, които са изравнили терена и на практика са унищожили дюните. Експертите са установили, че уникалните бели понтийски дюни са заравнени с булдозери.

Увреденият имот е част от морски плаж "Смокини север" – изключителна държавна собственост, отдадена на концесия или под наем от Министерството на туризма.

"По данни на самите багеристи лицето, което ги е наел и сме задържали, им е посочил мястото, което трябва да обработят. Това място е било обозначено с колчета. И трите лица са задържани в МВР-Бургас. Предстои да изясним мотивите и причините за извършване на това престъпление, тъй като е унищожена дюната, която представлява защитена територия", обясни говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова в "България сутрин".

Арестуваният поръчител на разораването на дюната се е легитимирал като собственик на имота. Не се занимава с бизнес и отрича да е ангажирал когото и да било да извършва действия в имота, което според прокуратурата се явява абсолютно нелогично. Багеристите пък твърдят, че са получили 1000 лева за услугата.

Пред Bulgaria ON AIR Арнаудова посочи, че задържаните ги грози затвор до 3 години и глоба до 100 000 лева. Все още не са повдигнати обвинения на тримата задържани.