България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Днес е Голяма Богородица - един от 12-те големи християнски празници

Почита се като закрилница на майчинството и на жените

15.08.2018 | 08:05 Редактор: Лазарина Колчагова
Днес е Голяма Богородица - един от 12-те големи християнски празници

На 15 август християнският свят отбелязва Голяма Богородица - един от 12-те големи християнски празници. Според Светото писание това е денят, в който Божията майка на 64-годишна възраст напуска земния живот и отива при сина си. 

Богородица се почита като закрилница на майчинството и на жените, като защитница на семейното огнище. Има и поверие, че на този ден молбите отправени към Божията майка са чути и бездетните жени могат да заченат. 

Хиляди хора посещават днес Бачковския манастир, за да се поклонят на чудотворната икона на "Света Богородица". 

По стара традиция на обяд на храмовия празник на Бачковската света обител се осветява и раздава курбан. По пътя за манастира ще има засилено полицейско присъствие, за да не се образуват тапи.

Празникът се почита от православни християни и католици. Според Светото писание това е денят, в който божията майка напуска земния свят. Последното й желание е да види апостолите заедно. Тя е погребана в пещера и когато по-късно отварят входа, намират само плащеницата й. 

Празникът в Троянския манастир започна в 7 ч. сутринта, а в 9 ч. ще започе света литургия, която трябваше да бъде оглавена от българския патриарх Неофит, но поради здравословно неразположение той е заместен от пловдивския митрополит Николай. 

Един от служителите на Троянския манастир разказа интересната история на иконата в Троянската света обител - на път за Румъния, животните, теглещи колата, отказват да продължат и така иконата остава в България по волята на Светата майка.

Бойко Борисов също дойде на празника днес, той разгледа и крилото от манастира, за което правителството даде 500 000 лв. миналата година.