България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Казусът с БНР - недоволството събра музиканти, журналисти и техници

Протестиращите заявяват, че бюджетът на радиото не се разходва прозрачно

11.07.2018 | 09:15 Редактор: Лазарина Колчагова
Казусът с БНР - недоволството събра музиканти, журналисти и техници

В новия протест на БНР се включват музикалните състави, журналисти и технически специалисти.

Това е поредният протест в БНР, след като през април имаше поредица от протести на творците от музикалните състави на националното радио, които също настояваха за увеличение на бюджета на обществената медия, така че да могат да се повишат трудовите им възнаграждения.

Редактор на радио "България" заяви пред камерата на Bulgaria ON AIR, че това е един "кадифен протест" , чиято цел е да се насочи вниманието към грижата към работещите в националната медия.

"Протестирахме, за да оцелеем. Преборихме се за оцеляването си благодарение на президента и парламента, но обещанията не бяха изпълнени. Поради липса на хора сме принудени да публикуваме новини и в събота и неделя. В БНР има страх, тишината крещи", каза редакторка от екипа на радио "България".

"Искаме да има ясни правила, да знаем какво се случва с бюджета на БНР, как се разпределят парите", допълни я нейна колежка. 

Тя също информира, че протестът е обявен в 8.30 ч., и потвърди, че има голям страх сред хората. По думите й, средната заплата сред протестиращите граничи с минималната работна заплата - звукови режисьори, музиканти, техници, журналисти получават мизерно заплащане. 

"Търсим решение, някой трябва да вземе отношение. По този начин сме принудени да напускаме и да си търсим друга работа. Голяма част от хората, обаче, остават защото обичат тази медия. Имаме среща с генералния директор в петък 13-ти, това беше неговата първа реакция - да обяви среща със синдикатите. Това е поредния протест на музикантите, към който се присъединяваме и ние журналистите, както и хората от техниката", каза още тя.

Вижте повече във видеото!