България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Владо Береану: България няма желание да пребори корупцията

"Имаме нужда от втора прокуратура и честни хора, каквито действат в Румъния", каза журналистът за Bulgaria ON AIR

07.04.2016 | 11:28 Редактор: Тодор Петров
Владо Береану: България няма желание да пребори корупцията

България няма желание да въведе мерки срещу корупцията. След като видяха случващото се в Румъния, желанието в нашите политици дори още повече се изпари. Казват, че докладът за Румъния е малко по-добър от нашия, коeто не е вярно. Нас ни оплюха тотално, а тях ги хвалят и ще ги изкарат от механизма на мониторинг. Всичко това ще продължи, докато имаме тази политическа класа. Това заяви в предаването "Сутрешен блок" на Bulgaria ON AIR журналистът Владимир Береану. 

Според него двете държави са били на едно корупционно ниво през годините, но в Румъния вече е намерено решение на проблема.

"Каквато беше корупцията в България, такава беше и в Румъния. Но за съжаление в България още е, докато там не е. Получи се с много късмет. Един глупав премиер направи много глупав ход, влезе в затвора и създаде прокуратура "Антикорупция". Създаде втора прокуратура, от която има нужда и България. Това е единственото решение, а не някакви организации на доброволчески борци. След това дойде президент, който не беше корумпиран, имаше много пари още от комунистическо време и това просто не го интересуваше. Даде власт на тази антикорупционна прокуратура и се намериха честни прокурори", обясни Береану.

Според журналиста твърдението, че Румъния вкарва политици в затвора само заради Брюксел е смешно и невярно. Береану посочи, че няма и една партия, която да няма поне двама-трима свои членове в затвора. 

"Хората показаха, че не могат да търпят това нещо дори и на ниските нива, каквито са общините. Вълненията в Букурещ бяха да се действа и на по-ниско ниво. Това е и последната кампания, а там работи обикновената прокуратура и полицията. Обществото и медиите са твърдо зад борбата с корупцията, единствено политиците са тотално против - целият парламент. Много по-малко се действа корупционно в Румъния. Останаха само тези, които така са влезли в политиката и продължават да го правят", каза още журналистът.

Владо Береану коментира и действията на президента на Румъния Клаус Йоханис, който отзова 14 посланици и още двама дипломати. 

"Клаус Йоханис попадна малко случайно на това място. Уважаван и честен човек е, но колко бързо действа, това е съмнително. Той е кмет и изведнъж стана президент. Доста дълго навлизаше в тази роля, докато разбере как действат лостовете. Има голяма разлика между кмет и президент, особено в държава като Румъния, където държавният глава има повече правомощия в сравнение с българския си колега. Отзовава посланици, които са хора на Виктор Понта - бившият премиер на Румъния. Него вече го съдят и вероятно ще влезе в затвора, което е голям успех за държавата. Това ще е втори румънски премиер в затвора. Румънският посланик в София бе напълно съгласен с нашите политици за корупцията в Румъния. Отстраняват се хора, отдадени на идеите на Понта", категоричен е Береану.