fallback

Енергийна сигурност и инфраструктура - Горан Свиланович и Дамян Гинкури

Горан Свиланович, генерален секретар на Съвета за регионално сътрудничество; Дамян Гинкури, президент на Енергийната Общност и министър на енергетиката на Албания

25.09.2015 | 11:26 Автор: Дориана Ранкова

Горан Свиланович, генерален секретар на Съвета за регионално сътрудничество, подчерта, че трябва да се пребовим със стереотипите преди всичко, като "енергийната независимост", каквато според него не съществува. Първото нещо, което всяка страна може да направи на национално ниво е да се работи по отношение на хората към енергията, или как те я потребяват .  На второ място работата със съседните страни, за да се дефинира местния енергиен микс. И третата стъпка би била как може да се сдобиеш с енергия от съседите или от по-големите производители, смята Горан Свиланович. За Русия и ролята и в Европа генералният секретар на СРС коментира: "вярвам, че и Русия може да бъде партньор, на който да се гледа като на инвеститор, и който е ценен и да разбира и прилага правилата, които са приети от всички други".

 

Дамян Гинкури, президент на Енергийната Общност и министър на енергетиката на Албания, коментира за Investbook, че винаги има място за още комуникация между страните ,когато става дума за енергийна сигурност. Той допълни, че има нужда от още комуникация между страните в ЕС, но и извън Съюза. Министърът на енергетиката на Албания смята, че "ЕС е в състояние на отчаяна нужда от диверсификация", а Русия  е "важен източник на енергия, също така трябва да е и източник на стабилност". Гинкури коментира, че сериозна алтернатива за Европа е Южният коридор, който минава през Турция, Гърция, Албания и достига до ЕС.

 

Цялото интервю в следващия видео материал:

Investbook с водещ Дориана Ранкова

 

 

fallback
fallback