М. Виденова: Страните от ЦИЕ са привлекателна дестинация за инвестиции за автомобилните гиганти

В ЦИЕ има 33 завода за производство на автомобили

29.08.2015 | 15:12 Редактор: Ирина Георгиева
М. Виденова: Страните от ЦИЕ са привлекателна дестинация за инвестиции за автомобилните гиганти

Страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) продължават да бъдат привлекателна дестинация за инвестиции за автомобилните гиганти. Така от Кофас България обобщават проучването си за мобилния сектор. 

В ЦИЕ има 33 завода за производство на автомобили, посочи Милена Виденова, управител на Кофас за България в предаването Investbook с водещ Дориана Ранков.

"ЦИЕ като регион има традиции в производството на автомобили - в момента има 33 завода, които функционират и те дават 850 000 работни места. Броят на произведените автомобили за 2014г. 3,6 млн. коли като те са в различни категории, преобладава производството на лични автомобили. Като дял от европейската продукция, това е някъде над 20%, докато в световен мащаб е много малък процент - около 3%. Все още има много пространство накъде да расте това производство." - поясни Виденова

В различните страни е различно. Няколко са държавите, където има по-сериозно представяне - Чехия, Словакия и Унгария са лидерите - там се наблюдават ръстове. Спрямо 2013г. Чехия е абсолютният лидер.

Традиция за развой на дейности има и още една група страни - Румъния, Сърбия и Полша.

Чуйте коментара на Милена Виденова в следващото видео: